DOVADA. In duelul dintre Eugen Baciu si Andrei Cristea, atentia microbistilor se indrepta mai degraba la suprafata de joc execrabila REMEMBER. Andrei Cristea si Sorin Ghionea si-au amintit de gazonul pe care infruntau, impreuna, Valencia. Ca si atunci, cel mai mult l-a ajutat pe primul, in timp ce al doilea era sa-si rupa piciorul Gabriel Esanu Chiar daca oficialii Stelei dau asigurari, suprafata de joc a „ros-albastrilor” va avea de suferit de fiecare data la temperaturi ridicate sau coborate. La doar trei ani dupa ce a fost refacut si apreciat ca fiind cel mai bun din tara, gazonul din Ghencea ii face din nou pe microbisti sa-si aminteasca de celebrele partide Steaua – Valencia sau Romania – Norvegia disputate in conditii inimaginabile. In timp ce fiecare paseaza vina, jucatorii lui Cristiano Bergodi au cel mai mult de suferit. Alta data extrem de redutabili pe propriul teren, stelistii au obtinut un singur punct in primele trei partide disputate pe propriul teren in aceasta editie a Ligii I. Pe langa acest aspect, intervine si riscul de accidentari, asa cum i s-a intamplat lui Ghionea in derby-ul de duminica.
Meciul care a socat cel mai mult din punct de vedere al gazonului ramane celebrul Romania – Danemarca 2-5 din martie 2003. Plaja de pe stadionul National, care a fost considerata unul dintre motivele pentru acel esec, a creat un adevarat iures, primul acuzat fiind Adrian Oprisan, cel a carui firma trebuia sa se ocupe de refacerea gazonului pentru partida, la ordinul premierului de atunci, Adrian Nastase. Acest mare scandal nu a ajuns insa si la urechile oficialilor stelisti. Pentru refacerea gazonului din Ghencea a fost ales tot controversatul Adrian Oprisan. A incasat aproximativ 200.000 de euro si a insistat ca stratul de gazon sa fie amplasat pe o suprafata de nisip. Asta pentru ca, in acest fel, firma sa sa fie singura care sa poata avea grija de starea suprafetei de joc.
Patronul Stelei, Gigi Becali, a ales sa-l lase pe cumnatul sau, Costel Geambazi, sa realizeze lucrarile de intretinere. Doar ca misiunea era destul de delicata. „Am avut ghinion. Au fost temperaturi foarte ridicate si multe ploi. Din cauza stratului de nisip de patru sau cinci centimetri, gazonul nu ajunge la pamant si nu poate sa se hraneasca”, a explicat Geambazi. Chiar si asa, angajatul Stelei nu crede ca vina ar fi a lui Oprisan: „El a incercat sa faca ceva frumos”. Chiar si asa, inca de la inceputul acestei veri gazonul de pe Ghencea a inceput sa se deterorieze, ajungand sa se apropie de ceea ce s-a vazut pe stadionul National la meciul Romania – Danemarca. Situatia a inceput sa il alarmeze si pe Becali, care a cerut remedierea situatiei.
Gazonul Stelei a fost reinsamantat, iar Costel Geambazi este convins ca lucrurile se vor imbunatati: „Daca nu vor mai fi temperaturi de peste 30 de grade, gazonul va fi ca nou in trei saptamani. Pana la meciul cu Austria, gazonul se va prezenta mult mai bine, desi nu va fi la nivelul pe care il stiati”. Chiar daca in Ghencea vor trebui sa se mai dispute cel putin 13 partide pana la finalul anului, asta daca Razvan Lucescu nu va alege tot stadionul Stelei si pentru meciul cu Insulele Feroe, cumnatul lui Becali e linistit. „Nu conteaza cat se mai joaca pe el. Important e doar sa nu mai vina caldura. Daca e cald si ploua torential nu mai avem ce sa-i facem”. Totusi, nici la temperaturi scazute gazonul din Ghencea nu s-a descurcat prea bine. Primele semne de slabiciune le-a dat chiar in decembrie 2008, la partida pierduta de „ros-albastri”, contra Fiorentinei, scor 0-1. Presedintele Stelei, Valeriu Argaseala, pare mai optimist. „Au fost unele probleme din cauza ploilor torentiale, dar se va rezolva in cel mai scurt timp. Gazonul va arata bine cu Austria”, a spus Argaseala.